Voimaharjoittelulla pysyt terveempänä ja juokset taloudellisemmin
Juoksijana saattaa haluta kerätä mieluummin enemmän kilometrejä mittariin kuin lähteä salille tai treenata kotona voimaa. Voiman treenaaminen kuitenkin kannattaisi, sillä sen avulla voi nostaa suorituskykyään, estää vammoja ja edesauttaa palautumista.
Juoksu on kuormittavaa liikuntaa keholle, ja askeltaessa alas tulevalle jalalle kohdistuu 3–5-kertainen kehonpainon kuorma, joten jokainen askel vaatii voimaa iskunvaimennukseen ja uudelleenponnistukseen. Voimaharjoittelulla saavutat esimerkiksi näitä hyötyjä:
- Voiman treenaaminen vähentää rasitusvammoja ja suojaa loukkaantumisilta. Jos keskivartalon, pohkeiden, etureisien, lonkanloitontajien ja jalkapohjien lihaskunto on heikko, kasvaa vammojen riski. Voimaharjoittelulla voit vaikuttaa ennaltaehkäisevästi esimerkiksi juoksijanpolven ja akillesjännevaivojen syntymiseen.
- Parannat myös juoksemisen taloudellisuutta. Se tarkoittaa sitä, että jaksat juosta väsymättä kauemmin. Kun jalkojen ja keskivartalon lihakset ovat vahvoja, ne pystyvät ottamaan paremmin iskuja vastaan. Tarvitset vähemmän energiaa ylläpitääksesi tiettyä juoksuvauhtia. Juoksuaskeleet ovat helppoja ottaa ja ne pysyvät kimmoisina läpi juoksun.
- Voimaharjoittelu parantaa ajan myötä kehon maksimaalista hapenottokykyä, millä on positiivisia vaikutuksia niin juoksuun kuin yleisterveydelle. Mitä korkeampi kehon hapenottokyky on, sitä paremmin keho pystyy hyödyntämään hapen energiaksi, jota tarvitaan niin nopeuteen kuin suorituskykyyn.
Voiman harjoittamisella on vaikutusta paitsi juoksuun myös yleisterveyteen, kuten sydän- ja verisuonien terveyteen. Vähennät riskiäsi sairastua korkeaan verenpaineeseen, diabetekseen ja sydäntautiin sekä parannat aineenvaihduntaasi, vahvistat luustoasi, liikkuvuuttasi ja ketteryyttäsi.
Treenaa oikeita lihaksia oikealla tavalla
Juoksussa jalat ovat pääosassa, joten jalkojen lihasten treenaaminen kuuluu olennaisesti juoksijan voimaharjoitteluun. Vahvemmat lihakset pystyvät tuottamaan enemmän voimaa juoksussa, ja jänteiden ja sidekudosten vahvistaminen estää liikarasitusta.
Kuitenkin muutkin lihakset tarvitsevat huomiota. Ylävartalon lihasten kehittäminen tehostaa askellusta jäntevämmän juoksuasennon avulla, ja keskivartalon lihasten voimaantuminen minimoi sivusuuntaiset liikkeet juostessa, jolloin juoksuasento ei romahda, kun väsymys iskee.
Oikealla tavalla tehty voimatreeni yhdessä juoksemisen kanssa ei nosta lihasmassaa, mitä monet juoksijat voivat pelätä. Lihakset kasvavat vain jos tehdään raskailla painoilla paljon toistoja (noin 10–12), kun taas juoksijan on hyvä treenata sekä maksimivoimaa (raskailla painoilla 1–5 toistoa) että pikavoimaa (kevyillä painoilla nopea suoritus).
Kuinka usein voimaharjoittelua kannattaa tehdä? Juoksijan voi olla hyvä sisällyttää treeniohjelmaansa kahdesta kolmeen voimatreeniä per viikko, mikä tukee hienosti juoksuharjoittelua. Muista myös kehonhuolto, esimerkiksi venyttelemällä jumppamatolla ja hieromalla lihaksia hierontarullalla tai -pallolla.
Aloita perusvoimasta ja etene maksimivoimaan
Jos et ole aiemmin voimaharjoitellut, kannattaa aloittaa opettelemalla suoritustekniikat ja nostamalla omia voimatasoja. Jo omalla painolla tehtävistä kehonpainoharjoitteista on paljon hyötyä, mutta jos lihaskuntoa on pohjalla jo jonkin verran, voi harjoittaa maksimivoimaa painoilla. Ennen aloittamista kannattaa kysyä valmentajalta neuvoa turvalliseen tekemiseen.
Helppo juoksijan voimaharjoittelu kotona ja salilla
Juoksija voi hoitaa voimaharjoittelun helposti kotona ja omalla kehonpainollaan, eikä salille tarvitse lähteä, ellei halua. Salille lähtiessä on hyvä käydä juoksijalle sopiva ohjelma läpi ammattilaisen kanssa, jotta liikkeet tulee tehtyä oikein. Juoksijan voimaharjoitteluun on hyvä sisällyttää ainakin seuraavat osa-alueet:
- Jalat
- Lantio
- Keskivartalo
- Ylävartalo
- Hyppyharjoittelu
Harjoita erilaisia kyykkyjä ja askelkyykkyjä, joilla saat voimaa etureisiin ja pakaroihin, ja riippuen versiosta, myös lonkan lähentäjiin ja loitontajiin.
Tee erilaisia maastovedon tekniikoita, joissa voit käyttää kahvakuulaa tai käsipainoja. Jalkojen liikkeitä on hyvä tehdä myös unilateraalisesti eli yhdellä jalalla kerrallaan, se vahvistaa myös keskivartaloa. Harjoita pohkeita yksinkertaisesti hallitulla varpaille nousemisella ja hitaalla alastulolla.Keskivartaloa voit treenata kierroilla, pidoilla ja rutistuksilla, esimerkiksi lankuilla ja jalan nostoilla.
Lantiota voi vahvistaa lantionnostoilla. Hyppyharjoittelua voi tehdä hyppäämällä vauhditonta pituushyppyä tai esimerkiksi hyppäämällä korokkeelle. Ylävartaloa voi harjoittaa erilaisilla punnerruksilla.
Valitse muutaman tehokkaan liikkeen ohjelma, opettele liikeradat huolella videoilta tai valmentajan kanssa, jotta varmistat turvallisen voimaharjoittelun.
Sopivat varusteet tekevät harjoittelusta mukavampaa
Hyvin istuvat ja hengittävät vaatteet auttavat pitämään kehon lämpötilan sopivana ja estävät hiertymiä. Vaatteiden tekninen materiaali siirtää kosteutta pois iholta, mikä lisää mukavuutta. Löydä sopivat treenivaatteet niin naisille kuin miehille.
Kengät ovat erityisen tärkeät, sillä ne tarjoavat tarvittavan tuen ja vaimennuksen, mikä vähentää loukkaantumisriskiä ja parantaa suoritusta. Investoimalla laadukkaisiin varusteisiin voit tehdä harjoittelusta miellyttävämpää ja tehokkaampaa. Valikoimastamme löydät sekä naisten että miesten treenikengät.