Sisältöön
Tilaa 19.12. mennessä joululahjat verkkokau... Tilaa 19.12. mennessä joululahjat pukinkonttiin verkkokaupasta!
Joulun parhaat lahjat Intersportista!

Intersportista löydät joulun parhaat joululahjaideat naisille, miehille ja lapsille. Tutustu lahjaideoihimme ja tee ostokset helposti yhdestä paikasta.

KaupatKatso lahjavinkit

19.12. mennessä verkkokaupasta Postin postipaketilla tilatut tuotteet ehtivät jouluksi pukinkonttiin.

Postin postipaketti: tilaukset viimeistään to 19.12.

Matkahuollon ja DB Schenkerin noustopistetoimitukset: tilaukset viimeistään ke 18.12.

Lahjakortti – joulun liikuttava lahjaidea!

Lahjakortilla annat lahjansaajalle vapauden valita mieleisensä tuotteen valikoimastamme. Tilaa ajoissa verkosta tai nouda lahjakortti lähimmästä Intersport-kaupasta.

Lahjakortti



Kerrospukeutuminen – opas oikeaoppiseen pukeutumiseen

Kerrospukeutuminen on avain mukavuuteen ja lämpöön ulkoillessa, sillä se mahdollistaa vaatetuksen säätämisen sään ja aktiviteettien mukaan. Tämä artikkeli esittelee kerrospukeutumisen neljä tärkeintä kerrosta: aluskerros, välikerros, kuorikerros ja eristyskerros. Näiden avulla pysyt kuivana, lämpimänä ja suojattuna sääolosuhteilta, olitpa sitten retkeilemässä tai viettämässä aikaa ulkona arjen askareissa.

Aluskerros siirtää kosteuden ulompiin kerroksiin

Kerrospukeutuminen on tänä päivänä ulkoilijoiden parissa suosituin pukeutumismuoto, mikä ei ole ihme, sillä kerroksittain pukeutuminen on ainoa tapa voida pysyä aina sopivasti puettuna. Kerroksittain pukeutumalla vaatetusta voi nimittäin säädellä olosuhteisiin sopivaksi muuttuvan sään mukaan. Tämä tapahtuu joko kerroksia lisäämällä tai poistamalla sen mukaan, kylmeneekö vai lämpeneekö sää. Vaatetusta kannattaa säädellä myös aina, kun aktiivisuustaso muuttuu, kuten tauolle siirryttäessä liikuntalajin parissa olemisen jälkeen. Vaatetuksen säätäminen on paras keino välttyä sekä hikoilulta että palelulta.

Kerrospukeutuminen alkaa lähimmäksi ihoa asettuvasta aluskerroksesta, jonka tehtävänä on siirtää kosteus pukeutumisen ulompiin kerroksiin. Tämä kerros on erityisen tärkeä siitä syystä, että märät vaatteet tuntuvat ihoa vasten kylmältä, kun taas kuiva vaatekerros pitää olon mukavana ja lämpimänä. Aluskerrokseen kuuluvat miehillä alushousut sekä pitkähihainen ja -lahkeinen alusasu ja naisilla näiden lisäksi myös rintaliivit. Aluskerroksen kaikkien vaatteiden on tärkeää olla joko merinovillasta tai keinokuiduista valmistettuja, jotta ne siirtävät tehokkaasti kosteuden pois iholta. Puuvillaiset alusvaatteet puolestaan eivät lukeudu kerrospukeutumiseen, sillä ne sitovat kosteuden itseensä sen sijaan, että kykenisivät siirtämään sen pukeutumisen ulompiin kerroksiin.

Välikerros sitoo ilmaa eristäen kylmyydeltä

Kerrospukeutuminen jatkuu aluskerroksesta välikerrokseen, jonka tehtävänä on sekä siirtää kosteus edelleen pukeutumisen seuraavaan kerrokseen että sitoa ilmaa. Kosteudensiirron lisäksi myös ilman sitovuus on tärkeä ominaisuus ulkoiluvaatteissa, sillä paljon materiaaliinsa ilmaa sitova vaate eristää käyttäjänsä tehokkaasti kylmyydeltä. Parhaita välikerrosvaatteita ovat villa- ja fleecevaatteet sekä erilaiset teknisistä keinokuiduista tehdyt, alusvaatteita paksummat vaatteet. Todella kylmällä säällä voi olla tarpeen pukea päälle kaksikin välikerrosta. Kun yllä on useampi välikerros, vaatteet on helppo sään lämmetessä muokata uuteen kokoonpanoon poistamalla  välistä yhden tai useamman välikerroksen.

Kuorikerros suojaa tuulelta ja kosteudelta

Kuorikerros on kerrospukeutumisen kolmas, ja yleensä myös viimeinen, kerros. Kuorikerroksen tehtävänä on suojata ulkoilijaa tuulelta ja kosteudelta sekä pitää välikerrokseen sitoutunut lämmin ilma tallessa kuorivaatteiden alla. Laadukkaat kuoritakki ja kuorihousut eivät päästä lävitseen lainkaan tuulta tai sadetta. Laadukkaissa kuorivaatteissa tuuli ja sade eivät pääse tunkeutumaan tiheän kuoren lävitse edes siinä tilanteessa, että myrskytuuli riehuu ja rankkasade piiskaa.

Kuorikerroksen vaatteita valitessa liikkeelle on hyvä lähteä vaatteiden käyttötarkoituksesta. Kesäretkille, pyöräilyyn ja kaupungissa ulkoiluun parhaiten soveltuvia ovat ohuemmat, kevyemmät ja hengittävämmät kuorivaatteet. Kuorivaatteista yleisimmät ovat kaksikerroksiset vaatteet, jotka palvelevat erinomaisesti niin arjen aktiviteeteissa kuin retkeilyssä. Vaelluksille, tunturilajeihin ja muihin vaativimpiin aktiviteetteihin puolestaan on syytä valita parhaiten äärimmäisiltä sääolosuhteilta suojaavat kolmikerroksiset kuorivaatteet.

Toisekseen kuorikerroksen valinnassa on tärkeää huomioida se, että kuorivaatteiden alle on voitava mahduttaa riittävä määrä välikerroksia. Tästä syystä kahden koon välillä epäröitäessä kannattaa aina valita niistä isompi, jotta sekä alempien kerrosten riittävyys että riittävä liikkumavapaus säilyvät varmasti. Liian tiukka kuorikerros nimittäin hankaloittaa liikkumista huomattavasti. Muita kuorivaatteista löytyviä hyviä ominaisuuksia ovat esimerkiksi joidenkin kuoritakkien kainaloista löytyvät tuuletusvetoketjut, jotka tarjoavat miellyttävän ilmanvaihdon etenkin vaelluksella rinkan hiostaessa selkää. Myös hupuista löytyvä kiristysjärjestelmä tuo lisämukavuutta kuoritakin käyttöön, kun hupun saa istumaan päähän hyvin ja tiiviisti.

Eristyskerros tarjoaa lisälämpöä talveen ja syksyyn

Kerrospukeutuminen on onnistunut, kun kaikki kolme edellä esiteltyä kerrosta on huomioitu. Kovemmilla pakkasilla on kuitenkin tarvetta vielä yhdelle kerrokselle, minkä vuoksi kerrospukeutuminen talvella vaatii neljännen eli eristyskerroksen. Kylmältä on tärkeintä suojautua ajoissa, jotta voidaan välttyä vilustumiselta. Leiriytyessä kuorikerros kannattaa riisua pois päältä ja pukea lämmittävä eristyskerros suoraan väli- ja aluskerroksen päälle. Tämä parantaa asukokonaisuuden hengittävyyttä, minkä lisäksi eri kerrokset pääsevät kuivumaan kunnolla.

Kylmyys voi yllättää talvella sekä lämpömittarin lukeman pienentyessä että myös aktiivisuustason laskiessa. Siitä syystä talviseen retkeilyyn ja ulkoiluun on aina tärkeä pakata mukaan eristyskerrokseksi toppahousut sekä untuvatakki, jossa etua on suuresta eristetystä hupusta. Syyskauden retkillä tai ulkoilussa puolestaan kevytvanutakki on yleensä riittävä toimittamaan eristävän kerroksen virkaa taukoja vietettäessä tai ilman kylmetessä.

Luitko jo nämä?