Pyörän käyttötavalla on merkitystä oikean ajoasennon suhteen
Oikea pyöräilyasento on avain jaksamiseen ja ajomukavuuteen. Kun pyörän säädöt ovat pyöräilyn alalajiin ihanteellisesti sopivat, pyörän satulassa jaksaa helpommin viilettää pidempiä lenkkejä, minkä lisäksi mukavuus ei joudu koetukselle. Jos keho on pyöräilyn aikana virheasennossa, seurauksena voi ajomukavuuden huononemisen lisäksi olla eri puolilla kehoa ilmenevät lihasrasitukset, jotka eivät ole omiaan houkuttelemaan ketään takaisin pyörän selkään. Oikeaan ajoasentoon on siis syytä kiinnittää huomiota.
Ensimmäinen oikean pyöräilyasennon löytämiseen vaikuttava seikka on polkupyörän käyttötapa. Mitä pidempiä matkoja poljetaan, sitä enemmän ajoasennon tulisi olla eteenpäin nojaava, sillä liian pystyssä asennossa ajaminen pitkillä matkoilla tuntuu ikävästi takamuksessa. Lyhyemmässä kaupunkiajossa puolestaan pystymmästä ajoasennosta on hyötyä, sillä se tekee kaupunkiympäristössä ajamisesta turvallisempaa havainnointikyvyn pysyessä parempana.
Säädä satula oikealle korkeudelle
Yleisin pyöräilyn mukavuutta heikentävä tekijä on liian korkealle tai matalalle säädetty satula. Oikea pyöräilyasento löytyy suhteellisen helposti satulan korkeutta säätämällä. Satulan ollessa liian korkealla pyöräilijän on kurotettava polkimelle sen ollessa ala-asennossa, minkä seurauksena lantio heiluu pyöräillessä puolelta toiselle. Ja jos varpaat eivät ylety maahan, se tekee pyöräilystä turvattomampaa mahdollisissa vaaratilanteissa. Satulassa istuessa pelkästään varpaiden tulisi ylettyä maahan, ei koko jalan. Jos koko jalka ylettyy ajoalustaan, satula on säädetty liian matalalle. Lapset ovat tässä poikkeus, sillä turvallisuussyistä lasten jalkojen on suositeltavaa yltää kunnolla maahan.
Pyörän kuljettajalle sopiva satulan korkeus saadaan määritettyä mittaamalla jalan sisämitta ja kertomalla se luvulla 0,886. Satulan korkeus taas mitataan ottamalla mitta keskiön keskeltä satulan päälle satulaputkea seuraten. Satulan korkeus on kätevä testata istumalla satulaan ja asettamalla pyöräilykengän kantapää ala-asennossa olevan polkimen päälle. Tässä asennossa ollessaan jalan pitäisi ojentua suoraksi. Oikean satulan korkeuden voi myös tarkistaa luotilangalla, jonka avulla pyöräilijän polven ja pyörän polkimen voi varmistaa olevan suorassa linjassa suhteessa toisiinsa. Sopivan satulan korkeuden löydyttyä satula kannattaa säätää vaakatasoon vatupassia apuna käyttäen.
Säädä ohjaustangon korkeus pyörän käyttötapaan sopivaksi
Satulan korkeuden lisäksi myös ohjaustangon korkeuteen on syytä kiinnittää huomiota, jotta pyöräilyasento on varmasti oikeanlainen. Ohjaustangon säätö on huomattavan tärkeä toimenpide mahdollisimman hyvän ajomukavuuden varmistamiseksi. Oikeaan korkeuteen säädetty ohjaustanko nimittäin parantaa aerodynamiikkaa sekä mahdollistaa pidempien pyörälenkkien ajamisen vailla huolta käsien tai selän puutumisesta. Puutuminen on selkeä merkki siitä, että ohjaustanko on säädetty liian matalalle. Myös se kannattaa huomioida, että ohjaustangon leveyden on hyvä vastata kuljettajan hartioiden leveyttä. Ohjainkannattimen suosituspituus puolestaan on 10–12 senttimetriä – tätä lyhyemmät tai pidemmät pituudet kertovat vääränkokoisesta pyörän rungosta.
Pidäthän mielessä, että ohjaustangon optimaalinen korkeus määrittyy pyörän käyttötavan mukaan – jos pyörällä ajetaan lyhytkestoisempaa kaupunkiajoa, ohjaustankoa voidaan nostaa korkeammalle. Pidemmille pyörälenkeille usein suuntaava pyöräilijä puolestaan voi säätää pyöränsä ohjaustangon matalammalle saadakseen ajoasennosta eteenpäin nojaavan – mitä pidempi matka, sitä enemmän asento voi olla etunojassa. Näin ajomukavuus säilyy parempana, eikä takapuolen päälle pääse jakautumaan liian suurta osuutta kehonpainosta.
Varustaudu huolellisesti etenkin pidemmille pyöräreiteille
Pyörälenkeille lähtiessä kannattaa aina pitää mukana kuusiokoloavainta siltä varalta, että pyöräilyasento sattuu vaatimaan hienosäätöä. Näin oikea pyöräilyasento voidaan säilyttää ja ajomukavuudesta nauttia kilometri toisensa jälkeen. Säädön tarpeesta kielii epämukavalta tuntuva ajoasento. Säädöt on kuitenkin aina muistettava tehdä maltillisesti muutama millimetri kerrallaan. Etenkin pidemmillä pyörälenkeillä voi olla hyötyä muistakin työkaluista huollon tarpeen osuessa kohdalle. Täydennä vielä pyöräsi ajomukavuutta tehostavilla pyöräilyvarusteilla, ja olet hyvin varustautunut tuleviin elämyksiin satulassa!