Valitse tarpeitasi vastaava pyörä
Maastopyöräily sopii monille ja se on lajina monipuolinen. Se kohentaa peruskuntoa, kasvattaa lihasvoimaa ja parantaa kehonhallintaa. Maastopyörän selässä rasitusta saa koko keho, sillä maastossa ajetaan paljon myös seisaallaan, mikä aktivoi keskivartaloa, ja kumpuileva maasto pompottaa kehoa, jolloin töitä tekee kädet mukaan lukien koko keho. Jotta pyöräilystä tulee hauskaa, oikeanlainen pyörä on a ja o.
Maastopyörät voidaan jakaa kolmeen luokkaan joustonsa mukaan: täysjäykkä, etujousitettu ja täysjousitettu. Täysjäykät eivät jousta ollenkaan ja ovat enemmän harvinaisuus maastopyörien joukossa, tosin maastopyörien raskassarjalaisten fatbike-pyörien joukosta niitä löytyy, koska fatbiken paksut ja leveät renkaat tarjoavat joustoa. Yleisin maastopyörä on etujousitettu eli se joustaa edestä. Se on usein myös paras aloittelijan valinta ja hyvä vaihtoehto, jos aikoo ajaa sekä maastossa, sorateillä ja asvaltilla. Etujousitettu ja jäykkäperäinen pyörä ylittää maaston esteet, lisää pitoa ja pehmentää menoa juurakkoisessa tai kivikkoisessa maastossa. Täysjoustomaastopyörä joustaa sekä edestä että takaa. Se sopii parhaiten erittäin tekniseen ajamiseen, kuten kovavauhtiseen alamäkiajoon tai teknisesti haastaville pikkupoluille.
Avopolkimet vai lukkopolkimet? Avopolkimet ovat ns. tavalliset polkimet, joihin jalkoja ei kiinnitetä, ja lukkopolkimet ovat polkimet, joihin pyöräilykenkä kiinnitetään klosseilla. Jos sinulla ei ole kokemusta pyöräilystä ja aikomuksesi on ajaa vain helpoilla reiteillä, valitse avopolkimet. Muutoin lukkopolkimet ovat suositeltavat, koska niiden avulla saa polkimien pyöritykseen enemmän tehoa ja taloudellisuutta, joka auttaa jaksamaan paremmin.
Maastopyöräilyn alalajit
XC – Cross Country. Perinteinen maastopyöräily kuuluu usein nimenomaan tähän kategoriaan, jossa ajetaan erilaisilla metsäpoluilla. Mukaan voi mahtua ylä- ja alamäkiä ja meno on suhteellisen helppoa. Käytössä on usein etujousitetut mallit ja pyörät painavat noin 8–12 kiloa.
All mountain ja Enduro. All mountain -maastopyöräily viittaa nimensä mukaisesti ajamiseen kaikenlaisessa maastossa. Polut ovat paljon teknisempiä ja pyörät yleensä täysjousitettuja. Enduroa voidaan sanoa yhdeksi all mountain -ajon alalajiksi. Enduro-maastopyöräily on alamäkipainotteista, vauhdikasta pyöräilyä, joka vaatii hyvää pyöränhallintataitoa vaikeassa maastossa. Pyörät ovat täysjousitettuja ja painavat noin 12–15 kiloa.
DH – Downhill. Alamäkiajoa, joka on kaikista vauhdikkain maastopyöräilyn laji. Radat on usein tehty laskettelukeskuksiin, ja alamäkeen menevät polut sisältävät esimerkiksi hyppyreitä, kivikkoja ja kallistettuja mutkia. Alamäkipyörissä on paljon joustoa ja ne painavat reilusti enemmän kuin muut, noin 16–19 kiloa.
Hallitse pyöräsi maastossa
Maastopyöräilyn onnistumisen kannalta olennaista on, että hallitset pyöräsi. Tasapainoa tarvitaan maastopyöräilyssä enemmän kuin esimerkiksi maantiellä. Harjoittele pysymään pystyssä ja opettele siirtämään painoa pyörän edestä taakse. Maastopyörän ajoasento on perusta hyvälle hallinnalle. Aseta satulan korkeus ja ohjaustangon asento siten, että polkemisesi on tehokasta mutta pääset liikkumaan hyvin eli pystyt tarvittaessa myös olemaan käsien varassa irti satulasta. Rentous ja ryhdikkyys pitää menon vakaana ja vaimentaa töyssyjä.
Oikeat varusteet maastopyöräilyyn
Tärkeimmät varustehankintasi ovat pyöräilykypärä ja ajolasit. Esimerkiksi Giron pyöräilykypärät ovat ihanteellisia maastoajoon, sillä niissä on lisäsuojaa antava visiiri ja kunnollinen tuuletus. Ajolasit puolestaan tuovat suojaa silmillesi, sillä maastossa ajaessa saattaa silmien tasolle osua oksia, lentää rapaa ja jopa kiviä. Lisäksi lasit suojaavat viimalta ja haitallisilta auringonsäteiltä.
Panostamalla hengittäviin ja kosteutta siirtäviin teknisiin pyöräilyvaatteisin olosi pysyy ajaessa mukavampana. Maastopyöräilyssä vaatteet tuovat myös suojaa mudalta, märkyydeltä ja muilta maaston elementeiltä sekä sääolosuhteilta. Pyöräilyhanskoja kannattaa käyttää, jotta saat ohjaustangosta pitävän otteen ja suojaat käsiäsi hankaumilta. Ne myös suojaavat, jos satut kaatumaan maastossa.
Maastopyöräily on jokaisenoikeus, joten lähde maastoon nauttimaan luonnosta ja liikunnasta oikeilla varusteilla ja oikealla asenteella. Valitse taitotasojesi mukainen reitti ja varmista ennen lähtöä, että jarrut ja vaihteet toimivat!