Paljasjalkakengissä liikkuminen on jalalle luonnollista ja edistää jalkojen terveyttä. Kenkien käyttöönotossa on kuitenkin edettävä maltilla. Tässä artikkelissa kerromme paljasjalkakenkien hyödyistä ja käyttöönotosta sekä käymme läpi sitä, millaiset paljasjalkakengät vaelluskäyttöön kannattaa valita ja mitä niiden valinnassa kannattaa huomioida.
Paljasjalkakengät tarjoavat monia hyötyjä
Paljasjalkakengät ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan merkittävästi ja ne tarjoavatkin käyttäjälleen useita hyötyjä.
- Moni valitsee paljasjalkakengät vaellusreiteille ja arkikäyttöön perinteisiä kenkiä mieluummin, sillä paljasjalkakengissä kävellessä saa luonnollisen tuntuman alustaan sekä pystyy edistämään jalkojen kokonaisvaltaista terveyttä.
- Paljasjalkakengät tukevat jalkojen tervettä toimivuutta, edistää niiden tehokasta lihastyöskentelyä ja parantaa tasapainoa.
- Paljasjalkakengät aktivoivat ja vahvistavat jalkaterän lihaksia, mikä parantaa kestävyyttä ja vähentää loukkaantumisen riskiä. Lisäksi ne antavat varpaille tilaa levittäytyä ja liikkua vapaasti ilman, että varpaat joutuvat kapealestisen kengän puristamiksi.
- Paljasjalkakenkien hyötyihin kuuluvat myös optimaalisen ryhdin ylläpitäminen sekä selän rasituksen vähentyminen. Jalkojen tottuessa kenkiin myös niiden väsymys vähenee jalkaterän päästessä liikkumaan luonnollisemmin.
Kun kyseessä on paljasjalkakengät, haitat puhuttavat monia asiaan perehtymättömiä. Tämä johtuu siitä, että paljasjalkakenkien käyttöönotto vaatii totuttelua tavallisia kenkiä enemmän, olipa kyseessä paljasjalkavaelluskengät tai muu käyttötarkoitus.
Paljasjalkakenkiin tottumattoman jalkojen lihakset ja jänteet nimittäin tarvitsevat aikaa voidakseen sopeutua uuteen liikkumatapaan. Toisena haittana voidaan kokea tavallisia kenkiä vähäisempi tuki ja iskunvaimennus, mikä voi tuntua paljasjalkakenkiin tottumattomalle haastavalta etenkin kovemmilla alustoilla.
Paljasjalkakenkien hyödyt kuitenkin ylittävät kirkkaasti haitat, kunhan ne otetaan käyttöön maltilla totuttamalla jalat rauhassa uuteen kenkätyyppiin. Jos jalkojen ja nilkkojen lihakset ovat kunnossa, ei vähäisemmästä jalkojen tuestakaan tarvitse olla huolissaan.
Ihmisen jalka on luonnollisimmillaan ilman jalkinetta, ja jalkapohjan yli 200 000 hermopäätteen tehtävänä on välittää aivoihin tietoa jalkapohjan alla olevasta alustasta. Paksu kengänpohja estää tämän tärkeän tietoliikenteen, minkä lisäksi tuettujen ja vaimennettujen kenkien käyttö on heikentänyt ihmisten jalkojen nivelten joustoa. Nämä ovat erinomaisia perusteita paljasjalkakenkien käytölle.
Paljasjalkakenkien käyttöönotto vaatii malttia
Olipa kyseessä paljasjalkakengät vaellus- tai arkikäyttöön, niiden käyttöönotossa on ehdotonta edetä maltilla. Tämä korostuu etenkin vaelluskäytössä, jossa tavallisetkin vaelluskengät on aina tärkeää ajaa sisään kävelemällä kengillä lyhyempiä reittejä ennen ensimmäistä vaellusta.
Paljasjalkakenkien käyttöönotto vaatii kärsivällisyyttä, sillä jalkojen tottuminen ohuempiin, tasaisiin kengänpohjiin voi viedä jopa kuukausia. Tämä johtuu siitä, että paksuihin kengänpohjiin tottunut jalka ei pysty välittömästi löytämään kaikkia sen unohtamia jalkapohjan lihaksia ja hermopäätteitä. Lisäksi perinteiset kengät ovat totuttaneet jalan astumaan alustaan kantapää edellä, kun taas paljasjalkakengillä kävellessä askelluksen tulisi osua maahan päkiä tai jalkaterän keskiosa edellä.
Ennen ensimmäiselle vaellukselle suuntaamista on siis tärkeää, että jalat ovat ehtineet rauhassa tottua kenkiin lukuisilla lyhyemmillä kävelyreiteillä.
Paljasjalkakengät vaellukseen – valinnassa huomioitavia seikkoja
Kun suunnitteilla on hankkia paljasjalkakengät vaelluskäyttöön, kiinnitä huomiota näihin seikkoihin.
- Ensiksikin huomioi maasto, jossa aiot kenkiä käyttää. Vaelluskäyttöön eli metsäpoluille ja vaihteleviin maastoihin suunnitellut paljasjalkakengät tunnistaa siitä, että niissä on astetta jämäkämpi pohja verrattuna kaupunkien koville asfalttialustoille kehitettyihin ohutpohjaisiin kenkämalleihin. Vaelluskäyttöön suunnitellut paljasjalkakengät suojaavat jalkoja sekä antavat pohjarakenteellaan maastoon tervetullutta pitoa.
- Paljasjalkakenkien valinnassa tärkeää on huomioida oikea kengänkoko. Koska kenkien tehtävänä on sallia jalkojen luonnollinen liikkuvuus, paljasjalkakengän kärkeen tulee aina jäädä noin senttimetri tyhjää tilaa. Tärkeässä asemassa on myös oikeanlaisen lestin valinta. Paljasjalkakengän on oltava leveydeltään riittävä, jotta se ei purista jalkaa. Leveämmän jalkaterän omaavan patikoijan on siis ehdottoman tärkeää valita leveälestinen paljasjalkakenkämalli.
- Kiinnitä huomiota myös kengänkärjen muotoiluun. Vaelluskäyttöön valmistetaan malleja sekä perinteisellä kengänkärjellä että erotellulla varvasmuotoilulla. Kärkimuotoilu on makukysymys – toiset haluavat varpaiden olevan samassa tilassa ja toiset taas suosivat varvasmuotoilun maksimaalista paljasjalkaisuuden tunnetta. Perinteisen kärkimuotoilun etuna on parempi suojaavuus, mikä tekee siitä käytännöllisemmän vaihtoehdon tavallisista kengistä paljasjalkamalleihin siirtyvälle. Varvasmuotoillun kärkiosan hyötynä puolestaan on varpaiden luonnollinen liikkuminen ja levittäytyminen, mikä voi omalta osaltaan kehittää tasapainoa.
Laita koko vaellusvarustus kuntoon kertaheitolla
Kun paljasjalkakengät vaellusreittejä varten on valittu, käännä katseesi vaelluksella tarpeellisiin retkeilyvarusteisiin sekä patikoinnin mukavuutta parantaviin retkeilyvaatteisiin. Retkivaatetuksen suhteen pakkaathan rinkkaan myös veden- ja tuulenpitävät gore-tex-vaatteet ollaksesi valmistautunut pahimpiin puhureihin ja kovimpiin vesisateisiin. Kesäaikaan toisiksi vaelluskengiksi kannattaa pakata mukaan ilmavat vaellussandaalit, joissa on mukava lepuuttaa jalkoja niin taukopaikoilla kuin reitin varrella aina tuuletuksen tarvetta tuntiessasi.