Pyörän satulan sovitus omien käyttötarpeiden ja ajomieltymysten mukaiseksi on ehdottoman tärkeää. Juuri itselle parhaan sopivuuden löytäminen nimittäin edistää pyörän selässä viihtymistä ja sitä kautta harrastuksen eteenpäin kehittämistä. Kun kyseessä on polkupyörä, satulan korkeus ja etäisyys suhteessa ohjaustankoon sekä näiden säätöjen avulla saatava oikeanlainen ajoasento ovat ensiarvoisen tärkeitä huomioonotettavia seikkoja mukavuuden varmistamiseksi. Myös satulan valinta voi edesauttaa maksimaalisen ajomukavuuden metsästämisessä.
Kehon kipuilu kertoo vääränlaisesta ajoasennosta
Yksi yleisimmistä ajomukavuudesta tinkivistä seikoista on kokemus takamukseen sattuvasta pyörän satulasta. Etenkin pidemmillä pyöräreiteillä polkeminen voi ennen pitkää tuntua ikävästi takamuksessa. Syynä tähän ei suurimmassa osassa tapauksista ole kuitenkaan huono satula, vaan vääränlainen ajoasento, joka aikaansaa ikävät tuntemukset joko takalistossa tai genitaalialueella. Satulan aiheuttamalta takapuolen kipeytymiseltä voikin välttyä monesti jo melkoisen yksinkertaisella konstilla – kiinnittämällä huomiota ajoasentoon. Takapuolen ja genitaalialueen kipeytymisen lisäksi selvä merkki vääränlaisesta ajoasennosta on selän alueella tuntuva kipu. Ajoasennon sopivuuden saa selville varmistamalla tietyt säädöt polkupyörässä. Jotta pyöräilijälle ihanteellisesti sopiva ajoasento voidaan löytää, vaatii se tarvittavien säätöjen tekemistä satulan lisäksi myös ohjaustankoon. Lisäksi ratkaisevassa asemassa ajomukavuuden osalta on pyörän satulan sovitus suhteessa ohjastankoon.
Säädä pyörän satula ja ohjaustanko itsellesi optimaalisiksi
Koska takapuolen, selän ja genitaalialueen kipuilu on yleinen merkki polkupyörän vääristä säädöistä, näitä tuntemuksia pyöräilyn aikana kohdatessa pyörän säätöihin on syytä tehdä muutoksia. Kun kehoon sattuu polkiessa, on tärkeää varmistaa pari pyörän säätöä kohdilleen. Tärkeintä on tehdä pyörän satulan sovitus omiin ajotarpeisiin sopivaksi satulaa säätämällä. Edellä mainittujen kehonosien kipeytyminen on nimittäin useimmiten suora viesti liian korkealle, matalalle, eteen tai taakse asetetusta pyörän satulasta. Polkupyörän satulan korkeus on ajomukavuuteen ratkaisevasti vaikuttava tekijä. Jos satula on säädetty liian korkealle, pyöräilijän on venytettävä jalkojaan liian pitkälle, mikä puolestaan saa kehon epätasapainoon. Liian korkealle säädetty satula saa helposti takapuolen tai jalkovälin kipeytymään tai vähintäänkin hankautumaan satulaa vasten. Jos taas pyörän satulan korkeus on liian matala, jalat eivät pääse suoristumaan riittävästi, mikä tuo epätasapainoa niveliin. Liian matalalle säädetty satula tuntuu yleensä pyöräillessä lonkissa, polvissa ja nilkoissa. Korkeussäädön lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää myös satulan pituussuuntaiseen säätöön. Mikäli satula on säädetty liian taakse, pyöräilijä tulee istuneeksi satulan kärkiosassa, mikä voi johtaa ensinnäkin käsien, käsivarsien ja olkapäiden rasittumiseen ja toiseksi takamuksen ja genitaalialueen hankautumiseen tai tunnottomuuteen. Jos taas satula on säädetty liian eteen, siitä seurauksena voi olla jalkovälin hankautuminen, takapuolen tunnottomuus sekä alaselän kipuilu. Näiden vaivojen estämiseksi on siis syytä varmistaa myös satulan sopiva etäisyys suhteessa ohjaustankoon. Satulan säädön lisäksi ajomukavuutta voi parantaa myös ohjaustangon korkeutta säätämällä. Liian matalalle säädetty ohjaustanko saa pyöräilijän nojaamaan ylävartalollaan sekä kurottamaan käsiään eteenpäin. Tästä yleisiä seurauksia ovat genitaalialueen hiertyminen ja tunnottomuus. Samat ikävät seuraukset ovat hyvin todennäköisiä myös silloin, jos satula on liian korkealla ja ohjaustanko puolestaan liian matalalla.
Tehosta ajomukavuutta satulavalinnalla
Kun pyörän satulan sovitus ja tarvittaessa ohjaustangon korkeus on varmistettu edellä kuvailtujen säätöjen puolesta, mitä todennäköisimmin ajomukavuus on jo parantunut huomattavasti. Joskus pyöräilijä voi kuitenkin haluta lisämukavuutta pyörän selkään, etenkin jos tapana on tehdä pidempiä pyörälenkkejä. Leveämpään satulaan vaihtaminen voi olla mukavuutta parantava keino kuskille, joka kokee kapeamman satulan epämukavaksi. Pehmeä pyörän satula puolestaan voi tuoda lisämukavuutta pitkäkestoiseen ajoon. Vaihtoehto pehmeälle satulalle ovat haaruksesta pehmustetut pyöräilyhousut, jotka auttavat jaksamaan pidempiä aikoja pyörän satulassa.
Lisämukavuutta pyöräilyyn ajovarusteista
Pyörän satulan sovitus omia ajotarpeita vastaavaksi kannattaa aina, jotta ajomukavuus ei joudu koetukselle kiperissäkään paikoissa. Kun haluat tehdä ajokokemuksistasi mahdollisimman miellyttäviä, ovat teknisillä ominaisuuksilla varustetut, mukavista materiaaleista valmistetut ja hengittävät pyöräilyvaatteet aina kannattavia hankintoja. Kiinnitä huomiota myös jalkineisiin ja hanki tarvittaessa uudet pyöräilykengät viimeistelemään ajomukavuus pyöräilyn parissa.