Sisältöön
Tilaa 19.12. mennessä joululahjat verkkokau... Tilaa 19.12. mennessä joululahjat pukinkonttiin verkkokaupasta!
Joulun parhaat lahjat Intersportista!

Intersportista löydät joulun parhaat joululahjaideat naisille, miehille ja lapsille. Tutustu lahjaideoihimme ja tee ostokset helposti yhdestä paikasta.

KaupatKatso lahjavinkit

19.12. mennessä verkkokaupasta Postin postipaketilla tilatut tuotteet ehtivät jouluksi pukinkonttiin.

Postin postipaketti: tilaukset viimeistään to 19.12.

Matkahuollon ja DB Schenkerin noustopistetoimitukset: tilaukset viimeistään ke 18.12.

Lahjakortti – joulun liikuttava lahjaidea!

Lahjakortilla annat lahjansaajalle vapauden valita mieleisensä tuotteen valikoimastamme. Tilaa ajoissa verkosta tai nouda lahjakortti lähimmästä Intersport-kaupasta.

Lahjakortti



Tutustu työsuhdepyörän verotukseen

Tarjoaako työnantajasi mahdollisuutta hankkia työsuhdepyörä, jolla polkisit työmatkasi? Se onkin yhä yleistyvä tapa, sillä työmatkapyöräily tunnetusti auttaa työntekijöitä jaksamaan paremmin ja pysymään terveempinä, joten työmatkojen hyötyliikunnasta hyötyvät niin työnantaja kuin itse työntekijäkin. Vaikka työnantajalle työsuhdepyörä ei ole alv-vähennyskelpoinen hankinta, yhä useampi työnantaja haluaa panostaa henkilöstönsä hyvinvointiin tarjoamalla mahdollisuuden työsuhdepyörän hankkimiseen. Työsuhdepyörän verotuksessa voi mietityttää moni asia. Maksetaanko työsuhdepyörästä veroa vai saako siitä verovähennyshyötyä? Kuinka paljon työsuhdepolkupyörän vero on ja säästänkö rahaa hankkimalla työmatkoihini polkupyörän, kun työnantajallani on tarjolla se luontoisetuna? Työsuhde-edun yksityiskohdat voivat olla erilaiset riippuen työnantajasta, mutta polkupyöräedun verotus on jokaiselle samanlainen. Käymme artikkelissa läpi tärkeimmät asiat työsuhdepyörän verotuksesta.

Millainen työsuhde-etu työmatkapyörä on?

Työsuhdepyörä tarkoittaa tavallista polkupyörää tai sähköpyörää, jota saa käyttää kaikenlaisiin pyörämatkoihin: työmatkoihin tai vapaa-ajan ajeluihin. Sitä ole pakko käyttää työmatkapyöränä lainkaan, vaan pelkkä harrastekäyttökin käy. Työsuhdepyörä lasketaan työnantajan tarjoamaksi työsuhde-eduksi samoin kuin muutkin edut, kuten liikunta-, puhelin-, kulttuuri- tai autoetu. Riippuen työnantajasta yritys voi ostaa työntekijöilleen työsuhdepyörät tai tarjota pyöräedun yhteistyössä tietyn työsuhdepyöriä tarjoavan kumppanin kanssa. Työsuhdepyörä lasketaan verovapaaksi tuloksi 1 200 euroon saakka eli kuukausittainen polkupyörän verotusarvo voi olla enimmillään 100 euroa.

Miten työmatkapyöräilyn verotus voi säästää rahaa?

Työnantaja tarjoaa edun joko osana palkkaa tai palkan lisäksi. Jos työnantajasi tarjoaa pyöräedun osana palkkaa, bruttopalkastasi vähennetään kuukausittain pyöräetua vastaava summa. Näin ollen verotettava palkkatulosi pienenee ja maksat vähemmän ansiotuloveroa. Veronalennus työmatkapyörästä siis säästää sinulle rahaa. Esimerkiksi kuukausipalkkasi on 3 000 euroa kuukaudessa ja olet hankkinut 4 800 euroa maksavan työsuhdepyöräpaketin, jonka kuukausittaiseksi verotusarvoksi tulee 100 euroa. Työnantaja maksaa uuden sähköpyöräsi veroedun osana palkkaa, jolloin pyöräedun arvo 100 euroa vähennetään bruttopalkastasi, jolloin verotettava kuukausitulosi on 2 900 euroa. Verotettavat tulosi vähenevät siis vuodessa yhteensä 1 200 euroa ja se pienentää veroprosenttiasi. Huomioi kuitenkin, että TyEl- ja työttömyysvakuutusmaksut maksetaan kuitenkin vuosittaisen kokonaispalkan mukaan ilman, että polkupyörän verovähennystä otetaan huomioon. Pyöräetu siis kerryttää myös eläkettäsi. Sairasvakuutusmaksut sitä vastoin alenevat, kun veronalainen palkka pienenee. Jos käytössäsi on myös työsuhdematkalippu, ota huomioon, että polkupyöräedun verovapaa arvo 1 200 euroon asti lasketaan mukaan työsuhdematkalipun ja pyöräedun yhteiseen 3 400 euron verovapaaseen enimmäismäärään. Jos polkupyöräetu tarjotaan palkan lisänä, siitä ei makseta TyEl-maksua, jos etu ei ylitä pyöräedun verovapaata osuutta (1 200 euroa). Jos taas pyöräedun arvo ylittää 1 200 euroa, ylimenevä osuus katsotaan TyEl:n alaiseksi. Esimerkiksi kuukausipalkkasi on 3 500 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi työnantaja tarjoaa sinulle pyöräedun, jonka arvo on 150 euroa kuukaudessa (1 800 euroa / vuosi). Pyöräetu on verovapaata 1 200 euroon asti, ja vain sen ylittävä 600 euroa on sinulle veronalaista luontoisetua.

Työsuhdepyörän veroetuun sisältyy pyörä ja varusteet

Pyöräedun avulla pystyt hankkimaan laadukkaamman ja kalliimman pyörän kuin ehkä muutoin hankkisit. Moni valitseekin siksi hintavamman sähköpyörän hyötyäkseen veroedusta. Miten työsuhdepyörälle lasketaan luontoisedun verotusarvo? Pyörän käyttöiäksi lasketaan viisi vuotta eli 60 kuukautta. Tällöin esimerkiksi pyörän, joka maksaa 3 600 euroa, laskennallinen verotusarvo on 60 euroa kuukaudessa. Jaoimme siis pyörän hinnan (3 600) pyörän käyttöiällä eli 60 kuukaudella. Mitä työsuhdepyörän verotusarvoon voi sisältyä? Itse polkupyörän lisäksi pyöräetuun voi kuulua muun muassa varusteet, vakuutukset ja huollot. Kun pyöräedun arvo lasketaan, varusteiden arvo lisätään pyörän hankintahintaan. Pyöräetua voikin ajatella pyöräpakettina, jolla samalla saa hankittua paitsi pyörän myös olennaiset varusteet, ja saat sisällytettyä ne kaikki työsuhdepyörän verotusarvoon. Hyväksyttyihin varusteisiin kuuluvat esimerkiksi pyöräilykypärä, polkimet, tavaratelineet, pyörän lukko ja nastarenkaat. Ennen varusteiden hankkimista ota selvää, mitä pyöräetusi sisältää, sillä esimerkiksi pyöräilyvaatteet on hankittava ”omalla rahalla”.

Työmatkat kasvattavat kuntoa ja pankkitiliä

Työsuhdepyörän verotus on asia, johon kannattaa perehtyä, kun harkinnassa on työsuhdepyörän käyttöönotto. Kun olet hankkinut työsuhdepyörän ja haluat heti hyödyntää työmatkapyöräilyä verotuksessa, kannattaa tilata uusi verokortti, joka ottaa huomioon polkupyörän verovähennyksen bruttopalkastasi. Työsuhdepyörällä on siis monia konkreettisia hyötyjä niin kukkarolle kuin fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille. Pyöräilyhän on tunnetusti mainiota liikuntaa, joka kasvattaa kuntoa ja pitää mielen virkeänä.

Luitko jo nämä?