Mitä eroja on eri pyörämalleissa ja mikä niistä sopii juuri sinulle? Ensimmäisenä kannattaa miettiä omaa käyttötarkoitusta ja sitä missä pyöräilee: etsitkö polkupyörää rauhalliseen kaupunkipyöräilyyn, vauhdikkaaseen maastopyöräilyyn vai työmatkapyöräilyyn? Ovatko pyöräilemäsi matkat pitkiä vai lyhyitä? Ajetaanko pyörällä kesällä vai myös talvisin?
Kaupunkipyörät
Kaupunkipyörät ovat hyvin varusteltuja peruspyöriä, jotka on tarkoitettu kaupunkiajoon sekä yleensä lyhyille ja satunnaisille matkoille. Kaupunkipyörä on jykevä, mutta kuitenkin sopivan kevytrakenteinen, minkä ansiosta sen kanssa on helppo liikkua erilaisilla alustoilla. Kaupunkipyörät eroavat muista pyörätyypeistä varustelutasoltaan, sillä niistä löytyy kaikki varusteet, joita tarvitaan turvalliseen ja miellyttävään liikkumiseen vilkkaassa ympäristössä. Pyörien vaihteisto ja helppokäyttöisyys on suunniteltu sopivaksi kaupungissa ajettaviin nopeuksiin. Vaihteita on yleensä 1-7. Ajoasento kaupunkipyörissä on yleensä pysty, jolloin ajoasento ei rasita polkijaa.
Maantiepyörät
Maantiepyörät ovat kevyitä ja kapearakenteisia, mikä tekee ajamisesta nautinnollista ja polkemisesta kevyttä. Maantiepyörällä pidemmätkin työmatkat ja pyöräilyretket taittuvat vikkelästi ja samalla kunto kohoaa. Maantiepyörät on suunniteltu erityisesti tasaisille ja päällystetyille teille. Toisin kuin kaupunkipyörässä, maantiepyörässä ei ole ylimääräisiä lisävarusteita kuten tavaratelinettä ja lokasuojia. Myös ajoasento on erilainen. Muissa pyörissä ajoasento on pysty, maantiepyörässä matala. Matala ajoasento sallii polkemisen kovemmilla nopeuksilla. Jotta pyöräilyasento ja sitä kautta ajotuntuma olisi mahdollisimman optimaalinen, itselle sopivaa maantiepyörää valitessa on tärkeää valita oikea koko, tehdä pyörän säädöt oikein ja varmistaa sopiva rengaspaine.
Maastopyörät
Maastopyörät ovat yleensä kaupunkipyöriä keveämpiä ja nimensä mukaisesti ne on tarkoitettu ensisijaisesti maastoon ja vaikeakulkuisimmille reiteille, mutta ovat myös paljon käytettyjä yleispyöriä. Maastopyörien runko on matala, joka helpottaa pyörän päällä liikkumista ja tasapainoilua. Tyypillistä maastopyörille on paksut ja leveät, voimakkaasti kuvioidut renkaat. Tämä lisää pitoa, josta on hyötyä etenkin talvella, mutta renkaat eivät rullaa yhtä hyvin asfaltilla. Parhaimmillaan maastopyörän ominaisuudet ovat poluilla, hiekkateillä ja vaihtelevissa maastoissa. Maastopyöriä löytyy 26”, 27,5” sekä 29” –rengaskoolla. Vaihteita maastopyörissä saattaa olla jopa 30.
Hybridipyörät
Hybridipyörä yhdistää maantie- ja maastopyörän parhaat puolet. Pyörä sopii hyvin työmatka-ajoon ja pidemmille pyörälenkeille sekä kuntopyöräilyyn. Hybridipyörän renkaat ovat maastopyörää sileämmät ja rullaavammat, minkä vuoksi se soveltuu myös hyvin hiekka- ja asfalttipintaisille teille. Ajaminen hybridipyörällä on mukavaa, sillä ajoasentoa voi säätää itselle sopivaksi. Teknisiltä ominaisuuksilta se muistuttaa pitkälti maastopyörää. Useimmissa hybridipyörissä on 21-28 vaihdetta. Hybridipyöristä löytyy useampia erilaisia vaihtoehtoja ja varustelutasoja. Mikäli etsit hybridipyörää esimerkiksi esim. pidempiä pyöräretkiä varten, on paremmin varusteltu pyörä parempi vaihtoehto.
Sähköpyörät
Sähköpyörien suosio on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Sähkömoottorilla varustettu polkupyörä avustaa polkemista aina 25km/h asti, jolloin esim. raskaat ylämäet tai vastatuuli ei rasita samalla lailla pyöräilijää. Sähköpyörällä pidemmätkin matkat taittuvat kevyemmin ja nopeammin. Esimerkiksi työmatkapyöräilyyn sähköpyörä on erinomainen valinta, sillä perille päästyä ei tarvitse rynnätä heti suihkuun. Sähköpyörien moottoreissa ja akuissa on eroja mallista riippuen ja niihin on hyvä perehtyä sähköpyörää hankittaessa. Tyypillisesti sähköpyörällä pääsee noin 50–80 km yhdellä akun latauksella ja akku kestää noin 1000 latauskertaa. Sähköavustuksen voi tarvittaessa kytkeä myös pois päältä, jolloin sähköpyörä toimii kuten tavallinen polkupyörä. Sähköavusteisia polkupyöriä löytyy jokaisesta kategoriasta kaupunkipyöristä aina täysjoustomaastopyöriin.