Jos olet miettinyt ympäristöystävällistä vaihtoehtoa autolle tai julkiselle liikenteelle on sähköpyörä erinomainen ratkaisu tähän tarkoitukseen. Sähköpyörällä taitat pitkätkin matkat helposti ja halutessasi myös ilman hikoilua! Sähköpyörä on käyttökustannuksiltaan hyvin edullinen ja sen avulla on helppo aloittaa hyötyliikunta. Sähköpyörämalleista löytyy sopiva menopeli kaikille liikkujille niin maantie- kuin maastoajoon.
Sähköpyörä kannattaa valita aina käyttötarkoituksen mukaan. Mikäli ajat pääsääntöisesti työmatkoja tai hieman vauhdikkaampia lenkkejä, on sähköhybridipyörä sinulle hyvä valinta. Jos taas ajelet enimmäkseen rauhallisesti kaupunkialueella, voit valita ajoasennoltaan rennomman citysähköpyörän. Aktiiviseen harrastamiseen ja maastoajeluun toimii luonnollisesti parhaiten maastosähköpyörä, jonka ominaisuudet ovat tarkoitettu haastavimmillekin ajoreiteille.
Sähköpyörä on kalliimpi kuin tavallinen polkupyörä ja siihen on hyvä myös varautua. Sähköpyörien hinnat alkavat usein n. 2000 eurosta. Pyörä kannattaa kuitenkin valita aina omaan käyttötarkoitukseen sopivaksi ja myös edullisempi malli voi palvella tarpeitasi aivan riittävästi. Pyörien hinta muodostuu siinä käytetyistä rungon materiaaleista sekä komponenteista. Yleisesti voikin sanoa, että mitä enemmän pyörällä on hintaa, sitä laadukkaammat osat siinä on. Pyörällä ajettavat kilometrit on syytä ottaa huomioon budjetoinnissa, mikäli ajat paljon, kannattaa pyörästä myös maksaa hieman enemmän.
Sähköpyörän koko valitaan samalla tavalla kuin tavallisenkin pyörän koko. Tärkein tekijä on, että runko on ajajalle sopivan kokoinen. Yleensä aina pyörävalmistajat ilmoittavat kullekin runkokoolle ajajan suosituspituuden. Kun runkokoko on valittu oikein, pystyy useimmista pyöristä säätämään ajoasennon itselle juuri sopivaksi. Ajoasentoon vaikuttavia tekijöitä ovat mm. ohjainkannattimen pituus ja korkeus, ohjaintangon leveys ja korkeus, satulan malli, satulan eri säädöt (etäisyys tangosta, kulma, istuinkorkeus) ja kampien pituus.
Akun kapasiteetti määrittää, mikä on pyörän maksimi toimintasäde sähköavustuksella. Mikäli ajosi ovat lyhyitä ja saat helposti ladattua akun, voi sinulle riittää pienemmälläkin akulla varustettu malli. Mikäli taas ajat pitkiä matkoja ja/tai akkua ei pysty lataamaan ihan joka paikassa, kannattaa miettiä mallia, jossa on isompi akkukapasiteetti. Akun oikeanlainen käyttö on syytä muistaa, jotta käyttöikä voidaan maksimoida.
Huom. pyörävalmistajan ilmoittama akun suurin toimintasäde on teoreettinen maksimi. Akun kantamaan vaikuttavat muun muassa sähköavustuksen taso, ajajan fyysiset ominaisuudet, maasto ja renkaiden ilmanpaine.
Sähkömoottori voi olla sijoitettuna pyörän etunapaan, takanapaan tai keskiöön. Keskiömoottorilla varustetut ovat selkeästi yleisimpiä ja nämä ovat ajettavuudeltaan tukevampia ja vakaampia.